Blog si sfaturi utile

Blog | Sfaturi utile

Lumina

Nu sunt comentarii

Inainte de orice trebuie sa vorbim despre lumina. Aceasta este originea vietii si de aici porneste totul. Lumina inseamna energie, vitalitate, culoare, si de aceea ea joaca un rol esential in proiectarea si realizarea unei ferestre. Incercati sa va creati acasa propriul tip de “deschidere” prin care sa poata patrunde cat mai multa lumina naturala.

Puteti incepe prin a asigura o buna iluminare a camerelor de zi sau a spatiilor de luat masa, ele fiind zonele unde ne petrecem mai mult de 80% din timp. Apoi va puteti ocupa de camerele celor mici. Prezenta luminii naturale trebuie sa insoteasca dezvoltarea psiho-motorie a copiilor, de la primele clipe de viata si pana la primele teme si lecturi.

Daca aveti posibilitatea, incercati sa proiectati casa astfel incat cea mai mare parte a timpului sa o petreceti in apropierea unei ferestre. Iluminatul din doua directii (ferestre pe doua fatade), elimina aparitia umbrelor si ofera un plus de luminozitate intregii case pe tot parcursul zilei.

Ferestrele proiectate sa aiba o inaltime cat mai mare si amplasate cat mai apropiat de partea superioara a peretelui faciliteaza iluminatul natural si reduc necesitatea luminii artificiale.

Un alt aspect important este dispunerea ferestrelor in raport cu peretele cladirii. Atunci cand sunt pozitionate corect, in interior, sunt protejate de intemperii si, in acelasi timp, se pot obtine efecte interesante pe fatada cladirii (jocuri de umbre).

Incaperile “umede” trebuie prevazute cu o fereastra care sa poata asigura ventilatia corecta (astfel eliminam posibilitatea apartiei condensului).

Spatiile de lucru trebuie si ele la randul lor iluminate corect. Creati “deschideri” eficiente si pozitionati birourile in asa fel incat lumina sa nu ingreuneze activitatea dumneavoastra.

No related posts.

Trimite mai departe

Adauga un comentariu